
Goose
Met nieuw album ‘Endless’ blikt Goose achteruit én vooruit
Wat begon als een klassieke nineties gitaarband uit Kortrijk is uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerde liveact waarbij het publiek feestelijk knock-out gaat op pompende, strakke beats. ‘Endless’, de nieuwe plaat van Goose, vat dat bijzondere parcours heel mooi samen. Ohlalala sprak erover met zanger/gitarist/toetsenist Mickael Karkousse.
Kortrijk, 1996. Goose staat op het bescheiden podium van een lokaal festivalletje in hun geboortestad. Het is de eerste keer voor publiek. Dan nog in de klassieke opstelling met drums, basgitaar, gitaar en zanger. Dik 25 jaar later kijkt Goose, ondertussen verworden tot een van de beste livebands die ons land rijk is, terug op die eerste stapjes in de muziekwereld. In de videoclip van hun nieuwe, heerlijk meeslepende single Endless zitten beelden van die beginperiode gemonteerd. Het is de voorloper van hun nieuwe, gelijknamige plaat.
Een werkje waarop het Kortrijkse viertal bestaande uit Mickael Karkousse, Dave Martijn, Tom Coghe en Bert Libeert terugblikt op wat er de voorbije decennia gebeurd is. Maar waarop ze ook vooruitblikken naar de vele mogelijkheden die de band nog voor zich uit ziet liggen. Endless, als het ware.
“Volgens onze fotograaf Charlie De Keersmaecker zit er een aanstekelijke zelfverzekerdheid in de plaat. Dat typeert ons wel als band, vind ik. Eens we knopen doorhakken, gaan we er volledig voor”, vertelt Karkousse aan Ohlalala. “Dat we naar die beelden van ons eerste optreden grepen, was om ons tegelijkertijd op ons zwakst te tonen - als onervaren jonkies, heel naakt - maar toch ook stoer en fier. We own it, weet je wel. Dat past ook bij Endless. We wilden tonen dat we ondanks de evoluties en processen diezelfde vier gasten blijven die nog steeds samen muziek maken.”
Hier en daar wordt Endless genoemd als de opvolger van Bring It On, hun doorbraakplaat uit 2006, toen Goose zichzelf na de Rock Rally-zege in 2002 heruitvond als meer elektronisch geïnspireerde band. “Op een bepaald moment was Dave het gitaarwerk beu - hij is nochtans een bijzonder sterke gitarist - en zijn we met synths aan de slag gegaan. Uiteindelijk is dat dan onze kenmerkende sound geworden”, blikt Karkousse nog eens terug op die bijzondere periode.
Het is ook toen dat Goose zijn ondertussen bejubelde livereputatie vestigde. “Na Bring It On hebben we maanden in Engeland getourd”, vertelt Karkousse. “Veelal kleine zalen of kroegen. In vaak zeer ondankbare omstandigheden, we hebben zelfs gespeeld voor enkel zaalpersoneel. Altijd met de overtuiging om het beste concert ooit te geven. Keihard, maar een zeer goede leerschool. Sindsdien weten we: het mag nooit saai zijn. Ook al kennen de mensen ons niet, overal waar we gaan spelen moeten ze betrokken zijn en dansen. Het mag nooit vrijblijvend worden.”
Kortrijkse magie met een French touch
Op Endless staan naast de machtige gelijknamige single van epische allure, nog tal van pareltjes. Zoals de krachtige ‘gitaar meets synths’ bombast van Fear of Letting Go en Rock. Het duistere, sluipende Shadow Play of de al even mijmerende nummers World Party en We Are Vibe. De gitaren mogen dan weer iets prominenter op het voorplan getrokken zijn, onderhuids broeit een dromerig en lichtjes euforisch elektronisch universum dat soms heel erg Frans aanvoelt.
Geen toeval, want de plaat werd opgenomen in de Parijse Motorbass Studio, het heiligdom van Philippe Zdar (Cassius) waar ook Daft Punk zijn platen opnam. Met behulp van producer Victor Le Masne, de man achter het geluid van Kavinsky.
Karkousse: “Aanvankelijk kozen we voor een echte muur van gitaren op deze plaat, waar we heel enthousiast over waren. Maar we merkten dat het daardoor heel donker werd, niet de emotie die we tijdens het productieproces voelden. Daarop zijn we de studio ingetrokken met Victor, waardoor er ook een euforisch, feestelijk gevoel in kwam.”
“Motorbass in Parijs is een heel speciale plek voor ons en het ligt dan ook nog eens in de wijk Montmartre. Dat was de visie van Zdar, die vond dat je het leven van buiten in de studio moest brengen. Zo hebben we bijvoorbeeld de vierde verjaardag van Bert zijn zoontje gevierd in Motorbass, met taart en al. (lacht) We gingen ook bijna elke avond uit eten, mensen ontmoeten, dingen meemaken … zoiets geeft lucht en frisheid aan een plaat. Daardoor werd het een leuke opnameperiode. We hebben heel veel zin om deze plaat live te brengen. Al tijdens de opnames dachten we vaak: stel je voor, dit in de AB!”
“We werken nu nog meer dan ooit als een collectief”, vat Karkousse het opnameproces samen. Dat heeft veel te maken met de Safari Studios, de eigen ‘control room’ die Goose vier jaar geleden liet bouwen in Kortrijk. “Het feit dat we hier vaak met ons vier kunnen samenzitten, zorgt voor een inspirerende kruisbestuiving. In onze vorige studio, boven café Den Bras, was het niet mogelijk om apart aan dingen te werken en toch samen te zijn. Dave is bijvoorbeeld bezig met filmmuziek, Bert met een B1980 techno/EBM-project, ik had mijn soloproject (het zeer te smaken Where Do We Begin, go check it out!, nvdr.), Tom doet ook producties en speelt live met andere bands … al die invloeden komen in onze studio bijeen. En als wij vier samen zijn, gebeurt er iets. Magie.”
T: Matthias Stockmans
F: Charlie De Keersmaecker
‘Endless’ van Goose komt op 11 maart uit bij Universal Records.
Goose live zien? Op 31 maart en 1 april presenteren ze hun nieuwe plaat in de AB. Voor de tweede (extra) show zijn nog tickets beschikbaar: https://www.abconcerts.be/nl/agenda/goose-extra-show/a105J000001wkWqQAI.
Andere concertdata vind je hier: https://bnds.us/kp9f0f